Maramureșul, în ciuda tuturor tranformărilor ce se întâmplă în jurul său, a reușit ca printr-un miracol să-și păstreze sufletul, caracterul istoric și natural al zonei, precum și omenia maramureșenilor ca și gazde desăvârșite, mai ales de Sărbătorile de Paște.

Tradițiile maramureșe îndură de secole în obiceiurile oamenilor care le respectă și le mențin vii an de an, împărtășindu-le cu drag cu orice turist. Învierea Domnului este o sărbătoare de o deosebită importanță în creștinism, iar în zona Maramureșului, spiritul autentic al acestei sărbători și-a păstrat  nenumărate datini strămoșești în jurul său.

maramures-paste

În Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare cum i se mai spune, toată lumea se pregătește pentru sărbătoare atât cu trupul, cât și cu sufletul. Postul aici este încă ținut cu respect și rugăciunile și bunăvoința între oameni capătă în această perioadă o deosebită importanță. Cu mic, cu mare, maramureșenii merg la biserică, își ajută aproapele dacă este în lipsă sau nevoie de ceva, fac focuri în vetre iar mâncarea de post o împărtășesc cu afecțiune și cu o inimă caldă.

Pregătirile sunt un spectacol aparte, demn de văzut pentru turiști. În Joia Mare se vopsesc și ouăle roșii maramureșene, renumite prin frumusețea lor, fiind încondeiate cu meticulozitate și cu o îndemânare demnă de veritabili artiști. Această artă de încondeiat ouă este pasată de la o generație la alta, iar frumusețea și complexitatea intricată a decorațiilor tot crește de la an la an.

oua incondeiate

Vinerea Mare este o zi grea și intensă, se ține post negru de la răsărit și până la apusul soarelui. Nu se lucrează nimic în această zi în casă. Pornirile mai puțin bune sunt ținute în frâu și se încearcă o conviețuire cu aproapele în mai multă compasiune și iertare. În noaptea dintre Sâmbăta Mare și Duminica Învierii se participă la slujbă de unde se ia lumină. Lumina, mai apoi, este dusă în cimitir la morții din familie unde se stă puțin în omagiu și aducere aminte, mai apoi lumina este dusă acasă și păstrată cu sfințenie pentru a ocroti casa de probleme sau necazuri.

În Dumina Învierii, toată lumea se gătește cu haine alese și viața este din nou, ca în fiecare an, reînsuflețită de primăvara și celebrată cu cei dragi. Se ciocnesc ouă roșii, se cinstește și se mănâncă bucatele alese, făcute acasă din produse naturale. Trupul și sufletul sunt reînvigorate de spiritul autentic al sărbătorilor de Paște cum era odinioară, o tradiție ținută încă vie de maramureșeni pentru bucuria oricui dorește să-și petreacă aceste zile sfinte în ținutul lor.  

manastirea barsana

 Te invităm să-ți petreci Sfintele Sărbători de Paște alături de cei dragi în sănătate, tradiție și o casă plină de pace!

Noi, Pensiunea Frații Pasca – te așteptăm de Paște cu o ofertă foarte primitoare. Avem pentru tine bucate pe alese și pregătite cu drag, te primim cu datini vechi ce reînsuflețesc pofta de viață și te odihnesc în mijlocul naturii și mereu, pe perioada cazării, îngrijiți de ospitalitatea noastră.