Lemnul este o parte vie din Maramureș și ocupă un loc integral în stilul de viață maramureșan.

De la construcția caselor, la bisericile din lemn, la renumitele porți maramureșene cu sute de modele intricat asamblate și sculptate, la sculpturi artistice de toate felurile, la sculpturi religioase, icoane; sau lemnul folosit pentru mijloace de transport ca și căruțele pentru cai sau care pentru boi, sau mai ales pentru căldura casei, pentru gătit. Lemnul este un element esențial în cultura maramureșeană și este o parte a naturii care a păstrat legătura dintre lumea omului și lumea naturală, vie, strânsă și utilă.

Maramureșul este în sine o zonă binecuvântată cu păduri dese, vechi și sănătoase ce le-au oferit oamenilor de aici tot ce au avut nevoie pentru a-și clădi o viață cu un caracter unic și valoros. Natura și-a păstrat rădăcinile adânci atât în exterior, înconjurând satele și orașele din Maramureș, când și în interiorul civilizației, pentru că lemnul scos din pădure este găsit în orice aspect important din viața oamenilor.

De asemenea, pentru că natura a fost relativ protejată în Maramureș, ocrotită și îngrijită, potențialul turistic al zonei este extrem de ridicat și aduce extrem de multe beneficii atât gazdelor maramureșene, cât și turiștilor care se pot bucura de legătura noastră specială cu lemnul.

De aceia, noi te cazăm în camere tradiționale unde lemnul este elementul de bază pentru ca tu să te simți ca în mijlocul naturii, dar cu tot confortul necesar să te relaxezi și să te odihnești, și mai ales să te simți bine.

Noi îți oferim o serie de activități plăcute în care poți explora mai detaliat legătura Maramureșului cu lemnul.

Sugestie de activități:

  • inițiere în misterele cioplitului de lemnul în stil maramureșan
  • cursuri de înțelegere a simbolurilor tradiționale maramureșene;
  • expoziții interesante cu sculpturi și explicații detaliate;
  • excursii cu căruța pentru observarea caselor și a porților tradiționale (ghidată de un sculptor local) cu explicații;
  • vizită organizată la atelierul marelui sculptor local Toader Bârsan;
  • seara festivă încheiată cu foc de tabără la plecare, unde fiecare turist va pleca acasă cu sculptura realizată în atelierul pensiunii ca amintire;

Vă așteptăm cu drag!